5 onbekendere programma’s voor beeldbellen

Home  >>  communicatietools  >>  5 onbekendere programma’s voor beeldbellen

5 onbekendere programma’s voor beeldbellen

On maart 24, 2021, Posted by , in communicatietools, tips, tags , , , , , With No Comments

Het beeldbellen lijkt ís het nieuwe bellen. Sinds vorig jaar heeft het een enorme groei beleefd en zitten we massaal te beeldbellen.
Het bellen of telefonie, letterlijk vertaald ver-geluid, bestaat al sinds de 19de eeuw. Van het handmatig tot stand brengen van verbindingen via de automatische centrale en de digitalisering ervan alleen al ging ruim 100 jaar overheen. Het groepsbellen, de conference calls, was in de jaren 60 al wat meer common maar nog steeds alleen voor de elite zoals een president van Amerika. De eerste beeldtelefoon was er al in de jaren 70, maar dat heeft – op gebruik flatgebouwen na – nooit echt bestaansrecht gehad. En nu, veertig jaar later, kan iedereen op elke plek met elk willekeurig toestel verbinding met elkaar maken, met beeld en geluid, op elke afstand en met meerdere mensen tegelijk! (klik hier voor uitgebreidere historie)

In deze coronatijd is dit beeldbellen een soort van overlevingsmiddel voor het sociale leven geworden. Nu we allemaal thuis zitten gebeurt dat veelal via Wireless Fidelity (oftewel de WiFi), maar als we straks weer massaal naar buiten mogen gaan, hou dan rekening met de beperking die databundels heet. Reken maar uit: 4 minuten videobellen kost je qua data zo’n 1MB.

1-op-1 beeldbellen

Het 1-op-1-beeldbellen deden we al langer. Skype was daar misschien zelfs wel de eerste in, maar vergeet ook niet Facetime van Apple en het minder bekende Duo van Google. Chat-apps zoals WhatsApp en Telegram hebben die mogelijkheid ook al langer. Maar dat beperkt zich tot kleine groepen of zelfs enkel tot 1-op-1-gesprekken en beide partijen moeten het betreffende programma hebben.

Beeldbellen in groepen werd vooral gedaan door multinationals of andere belangrijke personen. Maar nu dus ook door het ‘gewone klootjesvolk’. We zoomen en meeten wat af in deze tijd. Van een zakelijke vergadering tot een netwerkborrel, van een repetitie-op-afstand tot verjaardagsfeestjes. En de een kan en lukt het beter, zowel praktisch als technisch, als de ander. Of het straks als we weer terug naar normaal gaan weer helemaal weg valt, valt te bezien. Dus ben je nog niet tevreden over de mogelijkheden die je nu weet en kent: lees nog even door! Ik zet de meest bekende en meest gebruikte en de belangrijkste verschillen hier voor je op een rijtje.

Overeenkomsten

Zoek je een programma waarmee je je scherm kunt delen en bestanden kunt delen: dat kunnen ze eigenlijk allemaal wel. De meeste hebben ook HD-video, Dolby Voice of audio in Opus-formaat, maar voor de rest is het effect daarvan ook weer afhankelijk van wat de gebruikers aan headsets etc gebruiken. Een keuze zal dus op gevoel zijn en details. Bij allemaal kun je een meeting vooruit plannen en een uitnodiging naar deelnemers sturen. Bij de meeste hoef je geen specifieke login te hebben, maar echt gebruikersvriendelijk in de browser zijn ze bij lange na (nog?) niet. 

3 Populairste beeldbelprogramma’s

De mogelijkheid van beeldbellen wordt ook voor andere doeleinden gebruikt…
(bron: www.jokolo.nl)

Met stip op nummer 1 staat: Zoom. Een jaar geleden nog onbekend, nu het meest gebruikt. Het is zelfs een werkwoord geworden! Even een moment in discrediet gebracht vanwege problemen met waarborgen van beveiliging en privacy van de gebruiker, maar dat is inmiddels opgelost. Om die reden is het zakelijk gebruik van het programma drastisch afgenomen, maar de individuele gebruiker daarentegen zoomt er nog lustig op los.

De meest gebruikte beeldbelprogramma’s op zakelijk niveau zijn Microsoft Teams en Google Meet. Ben je een Microsoftgebruiker dan ga je voor Teams, ben je een Googlegebruiker zul je eerder gebruik maken van Meet.

4 Alternatieve beeldbelprogramma’s

De wat mindere bekende maar zeker niet mindere beeldbelprogramma’s zijn:

  • Cisco Webe
  • BlueJeans
  • Lifesize
  • Slack

Wil je weten wat ze doen en wat de voor- en nadelen ervan zijn, check dan het volledige overzicht met de ins en outs van alle genoemde programma’s in dit genoemde blog.

uitleg van afbeeldingen in het te downloaden schema

In de pijplijn?

Er werd aangekondigd dat Facebook ook met een beeldbelmogelijkheid zou komen, t.w. Facebook Messenger Rooms. Inderdaad, als onderdeel van het reeds bestaande Facebook Messenger. Hierin zouden dan 50 mensen tegelijk kunnen beeldbellen. Behalve aankondigingen in mei 2020 heb ik er verder niets meer over kunnen vinden. Ik vermoed dat het niet zo populair geworden als FB hoopte, maar ik ben geen grote FB-gebruiker en met Messenger doe ik al helemaal niets, dus misschien, heel misschien, heb ik iets gemist…

Meer over Messenger en andere chatprogramma’s lezen? check het hier!

Geen idee hoe dit allemaal te gebruiken en wil je daar hulp bij? 
Ook daar kan ik je bij helpen. 
Bel of app me voor de mogelijkheden.

Geef een reactie