5 verlate tips voor het thuiswerken
Het is eigenlijk een beetje mosterd na de maaltijd, want thuiswerken doen we allemaal al meer dan een jaar en dat dwingende advies zal er binnenkort wel van af gaan. Maar toch. En daarbij: de meeste ZZP’ers werkten al vanaf thuis, of in elk geval een zelf ingerichte werkplek dus daar is en zal niet veel voor veranderen. Het was mijn fysiotherapeut die me aan dit conceptblog deed herinneren. Lees even door om te weten wat die tricker was.
Dit zijn mijn 5 tips voor het thuiswerken.
Wat zijn de ideale werktijden?
Is de biologische klok van iedereen hetzelfde? Nee. Wees dus niet kritisch over je werktijden. Je werkt thuis en thuis gelden andere tijden dan kantoortijden. Ook als je voor een baas werkt. Je hebt immers overdag ook nog de hond, de was, de kids, noem het maar op. Deel je werktijd in wat voor jou het beste werkt. Niemand die je daarop zal controleren. Het gaat immers toch om wat je doet en met welke kwaliteit en niet op welk tijdstip je dat doet?
Voel jij je prettig bij kantoortijden? Lekker doen!
Werk je liever in de avond? Ook goed!
Sta je graag heel vroeg om voor iedereen uit te werken? Super, maar mij niet gezien 😉
De ideale werktijd is datgene waar jij het beste in presteert, het fijnste werkt en de meest optimale concentratie hebt om je werk te kunnen doen.
Las meerdere pauzes in
Een risico van eigen werktijden is het ontbreken van de koffie- en lunchpauze die je mogelijk met collega’s deed. Zonder die ‘gedwongen’ pauzemomenten loop je het risico uren achter elkaar door te gaan. Een vriend van mij adviseert zijn collega’s om elk uur (!) zo’n vijf minuten van de werkplek weg te gaan. Hij merkt dat dat zijn concentratie ten goede komt en dat is merkbaar in de kwaliteit van het werk wat hij aflevert.
Suggesties voor invulling van dit soort pauzemomentjes:
- wasmachine vullen
- was ophangen
- vaatwasser vullen
- vaatwasser leegruimen
- koffie pakken
- fles water opnieuw vullen
- gras maaien, knip de heg, geef de planten water
- etc.
Het zijn allemaal kleine klusjes die een win-win opleveren.
Las overigens ook een langer pauzemoment in, waarbij je een wandeling door je omgeving gaat maken. Doe dat dan wel zonder je telefoon. Even geen prikkels. Dit klinkt zweverig en ja het is ook heel erg mindful. Maar je kop de hele dag richting devices is zo niet rustgevend. En luister ook even geen podcast, luister gewoon eens naar wat er om je heen is.
Of pak de fiets! In een half uur kun je makkelijk een rondje van 10 kilometer maken. Is dat ook weer in the pocket. Wie weet wie of wat je onderweg tegenkomt.
Regel een in-house werkplek
Er valt wel iets aan te merken op de werkplek van veel thuiswerkers. Als ik bij manlief over de schouder meekijk bij zijn meetings zie ik toch heel veel mensen letterlijk aan de keukentafel zitten. Daar is die tafel in beginsel natuurlijk nooit voor bedoeld geweest. Daar moet je aan eten, koffie drinken, gezinsmomentjes hebben. Niet werken.
Maar ik heb geen ruimte voor een aparte werkkamer!
Snap ik, maar dat hoeft ook niet. Een werkplek hoeft niet groot te zijn. De IKEA heeft ideale opstellingen die niet groot zijn en makkelijk in een hoek van de kamer te zetten zijn.
Of haal een meubelpaneel bij de bouwmarkt en schroef er een paar poten onder en je hebt een bureautje. Gewoon in je woonkamer te plaatsen.
Dit vond ik zelf wel een erg ideale woonkamerwerkplekoplossing (behalve de stoel dus):
Als daar écht geen mogelijkheden voor zijn, zorg er dan voor dat je genoeg van plek kunt wisselen. Zit aan de keukentafel, ook eens op de bank, bij mooi weer buiten aan de buitentafel, de hangmat desnoods. Tenminste, als je met een laptop werkt (maar wie heeft er tegenwoordig nog een desktop?).
Wat is jouw favoriete plek om te werken?
Zorg voor goede faciliteiten
De laptop als werkstation is superhandig en flexibel, maar de voordelen van een desktop ontbreken. Een toetsenbord en trackpad zijn verre van ideaal om langdurig mee te werken en het scherm staat te laag wat niet bevorderlijk voor je houding. Kortom: zorg ervoor dat je goede faciliteiten hebt. Een bluetooth toetsenbord van de Action werkt al super, een losse muis aldanniet op bluetooth, een standaard voor je laptop zodat je scherm hoger staat en wat ik zelf ook heel fijn vindt: een los scherm. Dat werkt zoveel fijner want ik heb meer overzicht én ik heb een tweede scherm.
Klik hier voor meer mogelijkheden die een tweede (of derde) scherm creëren.
Enne… die keukenstoel is natuurlijk ook niet ideaal he. Ik heb al jarenlang een bureaustoel van de IKEA (met armleuningen!) en ook dat is niet ideaal, maar met wat aanpassingen, een voetensteun en een wiebelkruk erbij voldoet het voor mij nog steeds prima. Maar ik zit dan ook niet vijf-keer-acht op dezelfde plek. Zit je dat wel, dan ben je misschien beter af met een hele specifieke ergonomische afgestelde bureaustoel, zoals de Nuance Bureaustoel voor vrouwen.
Het liefst zou ik ook ooit nog eens een sta/zitbureau willen, maar onder een schuin dak gaat dat niet werken :).
Denk aan je werkhouding
Last but not least – dit was dus de tricker bij de fysio – is natuurlijk de werkhouding. Je kent dit plaatje vast wel:
De fysio vertelde me dat hij heel veel mensen (studenten vooral) behandelt die problemen hebben gekregen door het langdurig in een houding te zitten. Omdat we thuis werken, zitten we dus eigenlijk te lang in dezelfde houding.
Een goede werkhouding, zie de afbeelding, is erg belangrijk maar niet vol te houden. Het blijkt dus dat afwisseling in werkhouding belangrijker is. En alle bovengenoemde items zorgen hiervoor. Zelfs het moment van huis naar auto lopen, autorijden en naar je kantoorplek lopen zorgde al voor meer afwisseling dan je waarschijnlijk nu hebt.
Ik loop overigens niet bij de fysio voor een werkplekgerelateerd probleem, maar voor een schouderinklemming. Hier heb ik trouwens wel meer last van als ik in een bepaalde houding achter mijn bureau zit (leunend op mijn linkerarm) dus door zo af en toe eens op de bank met de laptop op schoot te werken voorkom ik die houding en heb ik minder last.
Het is hoedanook zoeken naar wat voor jou werkt en dat is niet iets waar ik als kantoorondersteuner direct bij kan helpen of adviseren. Ik kan hooguit tips geven, maar ik ben niet ergonomisch onderlegd om dat professioneel te kunnen doen. Wel kan ik je verwijzen naar bijvoorbeeld Blijf Vitaal of helpen bij het vinden van specifieke hulpmiddelen. Neem gewoon eens contact op voor de mogelijkheden.