Factsheet #4: fotografie

Home  >>  algemeen  >>  Factsheet #4: fotografie

Factsheet #4: fotografie

On juni 22, 2016, Posted by , in algemeen, fotografie, With Reacties uitgeschakeld voor Factsheet #4: fotografie

Al sinds mijn kinderjaren heb ik al interesse in fotografie. Ik hou ervan om momenten te vereeuwigen. Van zowel de natuur als van mensen. Van heel gewoon tot heel bijzonder.

Waar het ooit mee begon

fotografie nijmegen rolletje negatiefHet begon met een simpele compactcamera met een rolletje (waarbij het heel erg belangrijk was om goed te controleren of het rolletje er wel goed in zat!). Daarna kwam een geleende analoge Canon spiegelreflex en sinds 2006 in trotse bezitter van een digitale spiegelreflexcamera aangevuld met een Fujifilm XP50 water/shock/dust/freeze proof compactcamera (moederdagcadeau in 2013, zo blij mee!) en de mobiele telefoon. Vorig jaar heb ik mijn Nikon D70s vervangen door de Nikon D7100 en daarmee is deze passie ook weer opgebloeid.

Fotografie Opdrachten

Alleen al deze maand heb ik vijf fotografie opdrachten! Een communieviering in de kerk (okee, deze was al in april en was ook nog eens pro bono en daarom kwam de verwerking van de resultaten deze maand pas), een gezinsfoto, zwangere moeder met twee zoontjes, moeder met twee puberzonen en een bruiloft (zowel het officiële gedeelte als het feest). En ook op een vrijgezellenfeestje kon ik los met mijn camera.

En ik heb er lol in! Al blijft het maken ervan altijd wel weer even spannend. fotograaf Monique NijmegenBij die bruiloft was ik ’tweede fotograaf’ en dat voelde een stuk veiliger aan. Want zeker als je ervoor betaald krijgt – wat in het verleden dus niet zo was – voelt de druk om een goed resultaat neer te zetten groter aan. Maar soms moet je gewoon ook geluk hebben. Met het weer, met de mensen die op de foto moeten, de lichtval, en ook de momenten zien. Vooral tijdig zien. Want dat zijn de lucky shots waarvoor maar 1 kans is. Zo zag ik bij die bruiloft een prachtige hug tussen schoonvader en schoonzoon, de kracht en de liefde die daarvan uitstraalde. Maar ik was nét te laat. Er ging dus net iemand voor staan en ik kon niet zo snel van mijn plek wegkomen.

Overigens vind ik van dat soort fotoseries dat wel het mooiste: je gaat veel intenser naar de mensen en de gebeurtenissen kijken in de hoop dat soort unieke momenten vast te kunnen leggen.

Zelfontspanner

Laatst heb ik bij de schoonfamilie met de zelfontspanner familiekiekjes gemaakt. We waren voor het eerst sinds maanden weer eens allemaal bij elkaar dus dat moet natuurlijk meteen vastgelegd worden.
Met een wificonnector in de camera en een app op mijn telefoon kan ik op afstand zien wat mijn camera ziet en hoef ik dus niet meer te rennen als de zelfontspanner gaat aftellen. Nadeel is echter dat na het afdrukken de foto ook meteen naar de telefoon geladen wordt en dat duurt altijd net iets te lang. In elk geval te lang voor kinderen en ongeduldige mensen. Uiteindelijk heb ik maar drie familiefoto’s kunnen maken. Natuurlijk was er geen perfecte kiek bij, maar da’s dan weer het leuke: van deze drie foto’s heb ik wel de perfecte kiek kunnen maken! Het is wat knip-en-plakwerk maar dan heb je ook wel wat. En ik vind het leuk om te doen. 🙂

Factsheet

Ik denk dat ik uiteindelijk meerdere factsheets over dit onderwerp ga schrijven. Er is zoveel mogelijk! Maar eerst maar eens een aantal basistips. Voor zowel gewone fotografie, kinderfotografie als telefoonfotografie.

Enjoy!

FACTSHEET #4: FOTOGRAFIETIPS (PART 1)

Comments are closed.