5 tips voor een goede profielfoto

Home  >>  advies  >>  5 tips voor een goede profielfoto

5 tips voor een goede profielfoto

Door de organisatie van Startersdagen.nl was ik gevraagd om bij de Startersdag Nijmegen in De Lindenberg een klein fotostudiootje in te richten en profielfoto’s van de aanwezige starters te maken. Een superleuke klus dus die sloeg ik niet af!

Van de aanwezige 150 starters is er een vijfde deel bij mijn stand langs geweest. Zij krijgen de foto per mail opgestuurd en kunnen die foto gebruiken voor bijvoorbeeld hun LinkedIn-profiel. De overige aanwezigen hebben misschien al een hele goede foto, maar ik snap het ook wel weer als je je er niet prettig bij voelde om het hier in deze setting en plein public met helder flitslicht op de gevoelige plaat te worden vastgelegd. Voor jou heb ik hieronder een aantal tips op een rijtje gezet om ervoor te zorgen dat je toch een goede zakelijke profielfoto kunt krijgen.

Hou altijd de ‘doelgroep’ van de foto in gedachten en baseer hier je keuzes op.

 

Je mag lachen!

Vroeger was de pasfoto voor je ID nog heel geschikt om te gebruiken, maar tegenwoordig moet die zo saai zijn dat ik je dat nu zeker afraad. Want je mag lachen op je profiel! Een (glim)lach wekt namelijk sympathie en betrouwbaarheid op en dat is wat we willen bereiken. Dus kijk de camera aan en lach! Maar wel een spontane lach en geen prodentsmile want dat zie je meteen. Denk aan blije dingen en dan lachen je ogen ook.

zorg voor herkenning

De afmetingen voor je profielfoto zijn over het algemeen niet zo groot dus zorg ervoor dat je gezicht daar duidelijk zichtbaar is. En wat ook wel handig is is om voor al je (zakelijke) profielen dezelfde foto te gebruiken. Daarmee vergroot je je herkenbaarheid.

Aandacht voor je kleding

Ondanks dat het niet prominent in beeld lijkt te zijn is het toch verstandig om hier goed over na te denken. Ik heb bij de fotoshoot gebruik gemaakt van een lichte achtergrond en met lichte kleding kun je daar in ‘verdwijnen’. Tegelijk moet je kleding ook weer niet te overheersend want dan wordt de aandacht van je gezicht afgeleid. Maar het moet ook wel weer representatief zijn. Kortom, hier valt genoeg over te zeggen, maar het is voor iedereen anders. Trek vooral datgene aan waar je je prettig in voelt en probeer het een en ander uit. Vermijdt in elk geval wel hele drukke patronen en andere drukke accessoires (less is more).

Tip: Vind je het echt heel erg lastig – of ben je gewoon benieuwd – boek dan eens een sessie met iemand die je kleding- en kleuradvies kan geven. Bijvoorbeeld bij Mirjam Pappot.

Make-up & Haar

Je communiceert met je ogen en je mond, dus zorg ervoor dat die op een natuurlijke manier geaccentueerd zijn. Niet te zwart omlijnde ogen (dat verkleind en maakt hard), kies voor de oogmakeup een kleur die dichtbij je oogkleur ligt of een versterkend effect heeft (bij bruine ogen bijvoorbeeld doet donkerblauwe oogmakeup het goed), gebruik goede mascara (voorkom aan elkaar geplakte wimpers, bijvoorbeeld door ze eerst te wimperen met vaseline), de kleur lipstick moet in het verlengde van de eigen lipkleur liggen, foundation mag maar plamuur je huid niet dicht. Gebruik je nooit make-up? Ga eens langs bij een parfumeriewinkel in de stad en vraag om goed advies. Oefen dit goed en maak dan pas de foto. Je kunt natuurlijk ook bij een visagist langs gaan en het goed laten doen.

Draag je haar zoals je het ook zou dragen naar een belangrijke afspraak.

Voor de mannen: zorgen dat je netjes geschoren bent of dat je baard netjes getrimd is.

Ook hier kan een kleuranalyse je trouwens goed bij helpen.

Denk aan je houding

Een goede houding straalt kracht en zelfvertrouwen uit, dus: zet die rug recht, schouders naar achteren en naar beneden, buik in en borst iets vooruit.

Mijn keuzes

fotoshootNog even terug naar de fotoshoot van de Startersdag. De setting is klein, de foto’s moeten in een paar minuten gemaakt worden en tijd om te variëren was er niet. Dus ik heb vooraf een aantal keuzes moeten maken. Ik heb ervoor gekozen om profielfoto’s te maken die geschikt zijn voor het gebruik op social media. Ik heb iedereen vanaf de rechterkant gefotografeerd en daarmee kijk je als het ware je pagina in. Het lijkt dan alsof je zelf je eigen verhaal vertelt.
De achtergrondkleur is blauw geworden. Uiteindelijk is elke achtergrondkleur goed, maar omdat ik een keuze moest maken heb ik voor blauw gekozen vanwege de ‘betekenis’ erachter en het gevoel dat het kan geven: “Emoties en eigenschappen die geassocieerd worden met (evenwichtig) blauw zijn: wilskracht, idealen, geloof en vertrouwen in intuïtief inzicht, een verkoelende en verruimende sfeer die inspiratie, rust en vrede geeft en werkt tegen sleur”, aldus de kleurenpsycholoog.

Do’s & Dont’s

Om het toch even gezegd te hebben, uit den boze zijn natuurlijk:

  • de afgeknipte groepsfoto’s
  • de party pictures
  • de vakantiekiekjes
Monique Virtual Assistant Nijmegen

mijn profielfoto

Wat wel mag:

  • lachen! 🙂
  • doe ‘iets’ op de foto, bijvoorbeeld een boek ‘lezen’ of ‘je telefoon gebruiken’. Heb iets in handen. Het kan juist zijn dat de foto hierdoor veel natuurlijker oogt. Kijk maar naar mijn websitefoto (ik gebruikte de telefoon hier als afstandsbediening voor mijn camera).
  • Je handen in je zij, armen over elkaar, zitten, staan, een voet naar achteren of ergens op.

Ga  je toch voor selfie? Dat mag natuurlijk. Dan heb ik de volgende tips voor je:

  • doe het met helder daglicht
  • kies voor een rustige achtergrond
  • probeer diverse hoeken uit
  • camera niet hoger dan neushoogte en niet lager dan borsthoogte
  • maak gebruik van de timer
  • bewerk de foto (bijv. achtergrond vervagen, omzetten in grijstintent, etc.)

Wil je toch nog een keer (opnieuw) op de foto? Dat kan. Mail me voor de mogelijkheden op fotografie@MNQpeters.nl. En vergeet niet mijn facebookpagina te liken! 

Geef een reactie