Welk agendatype ben jij?

Home  >>  algemeen  >>  Welk agendatype ben jij?

Welk agendatype ben jij?

On oktober 3, 2018, Posted by , in algemeen, efficiency, tips, With No Comments

Het is pas oktober en ik weet eigenlijk ook niet waarom, maar ineens ben ik met mijn agenda voor 2019 bezig. Niet de planning in 2019, maar gewoon de echte fysieke agenda. Want naast mijn digitale agenda waar ik trouw alle afspraken in zet, gebruik ik toch ook nog steeds een papieren agenda. Alleen… ik heb er de afgelopen jaren nog geen gevonden die echt bij mij past, aansluit op mij en mijn werkzaamheden. En zo zat ik ineens mijn persoonlijke agenda te ontwerpen!

Papieren agenda

In 2019 ga ik beginnen vierde jaar ZZP’erschap. Dat betekent ook mijn vierde agenda. Mijn eerste zakelijke agenda betrof een goedkope agenda van de Action. Deze beviel me eigenlijk best goed, want het had een ringdraad zodat het altijd open bleef liggen en ik ook meteen een duidelijk weekoverzicht had, drie tabbladen die op elke willekeurige plek geplaatst konden worden, niet al te groot dus makkelijk mee te nemen en niet te veel poespas zodat het ook niet zo’n dik exemplaar was. Bovendien ook nog eens gezellige kleurtjes, want een agenda moet ook leuk zijn; je moet er immers een jaar naar kijken.

De tweede agenda heb ik bij Kruidvat gehaald. Ook weer klein, overzichtelijk, ringbandje, etc. En deze had ook nog eens plastic insteekhoesjes, voor visitekaartjes en bonnetjes en zo. Hij was wel wat saaier qua vormgeving.

De derde – en dus huidige – agenda leek me nou echt dé ultieme agenda voor mij: de zakenmamagenda. Niet goedkoop (€30!) maar ik had het ervoor over. Nu driekwartjaar verder is de liefde helaas wat bekoeld. Maar laat ik positief beginnen: gezellige kleurtjes en leuke vormgeving, ruimte om zowel zakelijk als privé notities te noteren, twee lintjes om direct bij de juiste pagina te komen, per kwartaal ingedeeld, leuke citaten, notitiepagina’s om focus en prioriteiten per maand te kunnen noteren inclusief ruimte voor omzetdoelen en kilometerregistratie, mapje om bonnetjes in te bewaren, etc. Alleen… het meeste daarvan gebruik ik niet. Bovendien is ie groot en blijft ie niet open liggen. Al met al merk ik dat ik em minder gebruik en daardoor soms dingen vergeet. En ik heb heel erg moeten wennen aan de verticale indeling waar ook de zaterdag en de zondag alle ruimte hadden gekregen.

Kortom, tijd om eens na te denken over hoe mijn ideale agenda eruit moet zien.

Eigen ontwerp

Ik gebruik mijn papieren agenda niet als planner. Daar is mijn digitale agenda voor, want die is gekoppeld aan mijn privé agenda en de agenda’s van de rest van het gezin en twee verenigingsagenda’s. Mijn papieren agenda is dus meer een notitieboek voor actielijstjes en andere notities. Dan zou ik natuurlijk kunnen uitwijken naar een to-do-list-notitieblok, maar ik heb het dan toch wel weer graag per week ingedeeld. Dat geeft mij overzicht en dat geeft mij weer rust. Uiteindelijk heb ik mijn ontwerp gebaseerd op o.a. Studio Stationery Sticker planner en de Full Focus Planner van Michael Hyatt en op maat gemaakt voor de Succes Senior Agendaomslag die ik nog had liggen. Daar heb ik ooit een perforator bij gekocht dus dat maakt het inpassen van de pagina’s goed te doen. Om dit te doen hoef je geen moeilijk of uitgebreid ontwerpprogramma te hebben. Ik ben zelf aan het creëren geweest in Word. Het is dus op zich wel prettig als je daar een beetje handig in bent. En dat ben ik wel 🙂

Tip: als je niet zo creatief met de computer bent maar wel met bijvoorbeeld handlettering, kun je van een notitieboek met alleen maar witte pagina’s een originele eigen agenda maken. Voor een organizer kun je lege pagina’s bestellen.

Criteria

Inmiddels heb je wel begrepen dat mijn agenda aan een aantal voorwaarden moet voldoen, zoals:

 • niet te groot en niet te klein (max. A5-formaat)
 • hij moet open kunnen blijven liggen
 • een weekoverzicht tonen
 • ruimte om acties te noteren
 • schrijflijntjes
 • een plek waar ik een pen aan kan bevestigen

Een agenda hoeft van mij dus niet te hebben:

 • tijdnoteringen per dag (schrijf ik er zelf wel bij)
 • budgetpagina’s (reeds in mijn exceloverzicht opgenomen)
 • landkaarten te bevatten (vervangen door Google Maps)
 • feestdagen van alle landen (kan ik ook in mijn digitale agenda zien, als ik dat zou willen)
 • adressenlijsten (dat heb ik digitaal)
 • kleurplaten (heb al een kleurboek voor volwassenen)
 • uitgebreide jaarkalender (die hangt op de wc)

En het leuke is: door het geheel zelf te maken kan ik aan laten sluiten op mijn eigen huisstijl!

Omdat het een en ander dus van anderen gekopieerd is kan ik het dus niet tonen hoe het geworden is, helaas. Maar ik kan wel jou helpen met het bedenken en realiseren van jouw ideale agenda. Wil je er een keer over brainstormen, mail of app me!

Tips

Er zijn ook hele goeie ‘kant-en-klare’ agenda’s beschikbaar, zoals:

 • de eerder genoemde agenda’s van De Zakenmam, Studio Stationary en de Full Focus
 • de agenda’s van Plan-Point
 • de planner van Structuurjunkie (vooral handig als je op zoek bent naar meer structuur en een manier om productiever te werken)
 • of de planner voor meer balans: de balansplanner!

Weet jij er nog een die er nog niet bij staat? Of heb je nog een hele goeie tip wat in een agenda volgens jou absoluut niet mag ontbreken? Laat het me weten, ben heel benieuwd namelijk!

Geef een reactie